Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Deal With It - Jongeren delen hun visie over social media, drugscriminaliteit en jongerencultuur

In april en juni stonden de sessies van Deal With It in het teken van social media en drugsgeld. We spraken daarbij vooral over grenzen: waar liggen de grenzen en wat maakt het dat de deelnemers die grenzen daar trekken?

Met drugs geld verdienen is soms ok
In de eerste Deal With it sessies hebben we gesproken over de thema’s ‘Drugscriminaliteit in de buurt’, ‘Social Media’ en ‘Drugsgeld’. We merken dat jongeren allemaal wel iemand kennen die geld verdient met drugs. En dat drugs ook online geregeld langskomt. Aanbiedingen van drugs verschijnen soms wel dagelijks op social media zoals Snapchat. We merken dat de meeste deelnemers geen afkeurende houding heeft tegenover activiteiten als het vouwen van ponypacks, knippen van wiet, bewaren van een pakketje of het dealen aan vrienden. De deelnemers geven aan hier onder bepaalde omstandigheden wel voor open te staan. Vooral vanwege het snelle geld dat ermee verdiend kan worden.

 

“Als je bijvoorbeeld snel geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor een vakantie, dan is dit wel echt de ideale manier om het te verdienen. Er is altijd wel vraag naar drugs en je kan er altijd wel aan komen. Dus als je snel geld nodig hebt is dit goed. Als je het standaard doet als bijverdienste is het anders, maar als je af en toe wat verkoopt is het ok.”

Resultaat uit de online sessie 'Drugsgeld'

 

“Onder vrienden en kennissen dealen is ok. Verder erin mengen is niet ok. Dat geeft meer risico’s. Ook zwaardere drugs zoals cocaïne geven meer risico’s. Bij wiet en hasj is het minder erg.”

 

Wat is Deal With It?
Vanuit het Project Criminele Aanwas vinden we het belangrijk om niet alleen over jongeren te praten, maar vooral ook met jongeren te praten. Daarom zijn we Deal With It gestart. Hiermee willen we beter inzicht krijgen in de (online) leefwereld van jongeren en de rol die drugscriminaliteit daarin speelt. We vragen jongeren ook om feedback over de interventies die we willen inzetten. Vanwege de coronamaatregelen waren de Deal With It sessies tot nu toe online. Met de versoepeling van de maatregelen willen we ook weer live met jongeren in gesprek.

 

Ken jij een jongere van 15-23 jaar uit Noord-Holland die het leuk vindt om mee te praten over thema’s als drugscriminaliteit, jongerencultuur en social media? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen aan Josephine (jkocken@haarlem.nl) of Jelle (jsnoek@haarlem.nl)