Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Gamen met de digitale wijkagent

De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek naar de digitale leefwereld is dat het voor professionals essentieel is om aan te sluiten op die leefwereld van jongeren. Danny Koster, digitale wijkagent van het basisteam Den Helder, geeft hier op een mooie manier invulling aan door met jongeren te gaan gamen. Vanuit het project Criminele Aanwas spraken we hem over dit initiatief.


Waar komt dit initiatief vandaan?
“Om als politie de politietaken uit te voeren is het belangrijk om in verbinding te zijn met jongeren. Anno 2021 is dit niet meer alleen het fysieke contact in de wijk, maar speelt een groot gedeelte zich ook in de digitale wereld af. Het gamen met jongeren was een landelijk initiatief tijdens coronatijd. Aanvankelijk als manier om jongeren van de straat te houden. Op dit initiatief ben ik aangehaakt en vanuit Den Helder willen we hier graag mee verder gaan.”

 

Wat doe je precies?
“Ik speel de drie populairste online games van dit moment: Fortnite, FIFA en Call of Duty. Meestal speel ik met drie of vier jongeren tegelijk. Zodra er een band is opgebouwd met de jongeren, is het mogelijk om tijdens het gamen ook te praten over onderwerpen als conflicten in de wijk die spelen, op handen zijnde rellen, maar bijvoorbeeld ook over pesten of sexting. Als er veel jongeren tegelijk willen meedoen wordt er een livestream via Twitch georganiseerd, waarbij iedereen kan meekijken hoe de agenten en jongeren samen gamen. Tijdens de livestream kunnen deelnemers ook vragen stellen aan de politie via de chat.”

 

Hoe ga je hier mee verder?
“Momenteel zit het project binnen basisteam Den Helder nog in de opbouwende fase. Ik ben vooral bezig met het opbouwen van een community. Ik wil nog veel meer jongeren bereiken met dit initiatief en zorgen dat het heel laagdrempelig wordt om mij als gamende wijkagent te vinden. Hiervoor zal ik het sociale media account van de politie gebruiken, maar ook de bekendheid op scholen en bij het jongerenwerk vergroten.”


Meer weten?
Basisteams die hier ook mee aan de slag willen en meer willen weten over dit initiatief kunnen contact opnemen met Danny Koster via: danny.m.koster@politie.nl