Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

In gesprek met jongeren over drugscriminaliteit

Donderdag 2 december j.l. heeft het jongerenplatform Deal With It samen met Youtuber Lars Peterzon een livesessie gehouden via het streamingplatform Twitch. De kijkers konden middels polls vragen beantwoorden die betrekken hadden op het thema van de avond; “Drugscriminaliteit in jouw buurt”. 

De grootse groep kijkers was tussen de 12 en 14 jaar oud (36%), woonachtig in een stad (54%) en volgen scholing op havo/vwo-niveau (35%). 20% van de kijkers is woonachtig in de provincie Noord-Holland. 

 

76 % van de kijkers was het eens met de stelling “Als je wiet verkoopt aan je vrienden ben je geen dealer”. 26% vindt het geen probleem om geld te verdienen met drugs en 11% vindt het knippen van wiet en pakjes vouwen voor de cocaïnehandel niet vallen onder drugscriminaliteit. “Ben je ook schuldig als je plastic zakjes maakt dan?” vraagt iemand in de chat. “Dat is lastig man… stel je voor het is niet vrijwillig? Wat dan? Die mensen ook hard straffen?”. 19% ziet drugscriminaliteit overal om zich heen en 82% denkt dat drugscriminaliteit een direct gevolg is van drugsgebruik. 

 

"Ben je ook schuldig als je plastic zakjes maakt dan?"

 

Sociale media

Bijna 50% komt wel eens in aanraking met drugs op sociale media en 63% van de jongeren heeft wel eens een aanbieding gehad via sociale media om snel geld te verdienen. 87% geeft aan gemakkelijk de wereld van drugscriminaliteit in te kunnen gaan als zij dat zouden willen. De jongeren zijn voornamelijk actief op Instagram en Tik-Tok.  

 

Over Deal With It
Deal With It is een initiatief van het Project Criminele Aanwas en heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de (online) leefwereld van jongeren en de rol die drugscriminaliteit daarin speelt. Dit doen we door direct in gesprek te gaan met jongeren via online sessies en via sociale media. 

 

De live sessie met Lars is hier te bekijken