Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Veel animo voor voorlichting over ondermijning op VO-scholen in Noord-Holland

In de vorige nieuwsbrief informeerden we jullie al over de samenwerking die we vanuit Criminele Aanwas aangingen met Halt. Wij stelden 224 Halt-lessen Kosten van snel geld – Weerbaar tegen ondermijning beschikbaar aan VO-scholen in de eenheid Noord-Holland. Het was even de vraag of er wel interesse zou zijn vanuit de scholen. Maar die bleek er volop te zijn!

Vanuit 18 gemeenten waren er in totaal 42 scholen geïnteresseerd in de lessen voor in totaal ruim 370 klassen. Daarmee was er veel meer vraag naar de lessen dan we konden bieden. Hierdoor hebben we een maximum van 10 lessen per school in moeten stellen. Voor scholen die meer dan 10 lessen hadden aangevraagd, is gekeken of de gemeente of de school zelf nog een aantal lessen kan financieren.

 

Eerste lessen gegeven
De eerste lessen zijn vorige week gegeven. Daaruit bleek direct dat dit onderwerp geen ver-van-de-bed-show was voor de leerlingen van de middelbare school. Verschillende leerlingen deelden ook hun eigen ervaringen. En gaven daarmee ook direct tips aan hun klasgenoten. Zo vertelde een leerling dat hij was geronseld om criminele activiteiten uit te voeren. Hij had dit bespreekbaar gemaakt met zijn ouders. Samen besloten ze dat kickboksen hem aan meer zelfvertrouwen kon helpen. Door dit zelfvertrouwen werd hij minder interessant om te benaderen. En een andere leerling gaf als tip mee dat als je gevraagd wordt om ‘klusjes’ te doen, je direct Nee moet zeggen. Want juist als je nieuwsgierig bent en vragen gaat stellen, is het moeilijker om daarna terug te krabbelen.

Vergroten bewustzijn scholen & ouders

De voorlichtingslessen worden nu gegeven aan de leerlingen. Om nog meer impact te kunnen maken, is het belangrijk om het bewustzijn van medewerkers van scholen en ouders van leerlingen over dit onderwerp te vergroten. We verkennen met Halt op welke wijze dit vormgegeven kan worden.