Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Deal With It - Onderzoek naar de leefwereld van jongeren met betrekking tot drugscriminaliteit

Praten mét jongeren in plaats van óver jongeren. Dit is een belangrijk uitgangspunt van het project Criminele Aanwas. Vanuit dit project is gesproken met meer dan 100 jongeren in de regio Noord-Holland over het thema drugscriminaliteit. Hoe kijken jongeren naar dit thema? Waar leggen zij de grens? Wat zijn hun ervaringen met dit thema? Hoe gaan jonge dealers te werk? En welke rol spelen sociale media daarbij?

Deze bevindingen zijn weergegeven in het magazine ‘Deal With it- Drugscriminaliteit door de ogen van (ervaringsdeskundige) jongeren’ dat op de netwerkdag Criminele Aanwas op 16 juni 2022 werd gepresenteerd.

Waar ligt de grens?
Uit de gesprekken met jongeren blijkt onder andere dat de leefwereld van jongeren heel breed is. Het perspectief van jongeren op drugscriminaliteit is heel gevarieerd en in vele opzichten een grijs gebied (voor zowel soft- als harddrugs). Op de stelling Wiettoppen knippen is geen drugscriminaliteit lopen antwoorden uiteen van "Je werkt in de drugscriminaliteit, dus je houdt het in stand” tot “Waarom zou je geen wietplanten mogen knippen, maar wel je moestuintje?"

Er is niet één type dealer
Uit de gesprekken met (voormalige) dealers merkten we dat er veel verschillen waren tussen de motieven, werkwijzen en soort klanten. Er was een jongere die door zijn baas uitbetaald werd in drugs en dit toen verkocht. Maar ook een jongere die via via aan drugs kon komen en dit dagelijks op school verkocht. En een jongere die zelf verslaafd raakte aan cocaine en daardoor ging verkopen. En daarbij alles deed en aan iedereen verkocht. Iets dat uit alle gesprekken met (voormalige) dealers naar voren kwam was dat het heel eenvoudig was om aan drugs te komen om te verkopen. 

Download het magazine
Wil je meer weten over de leefwereld van jongeren met betrekking tot drugscriminaliteit en waarom het belangrijk is dat professionals (nog meer) met jongeren praten over dit thema? Download dan hier onderzoek ‘Deal With It- Drugscriminaliteit door de ogen van (ervaringsdeskundige) jongeren’.