Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Project ‘Weet wat je doet’ voor weerbare, zelfbewuste en participerende moeders

In Haarlem zullen dit jaar ongeveer 60 Marokkaans/ Arabische-Nederlandse moeders deelnemen aan het interactieve cursusprogramma ‘Weet wat je doet’. Thema’s als opvoeden, het onderwijssysteem, contacten met jeugdhulpverlening, politie en justitie en straatcultuur en drugscriminaliteit komen aan bod. Moeders gaan met experts en elkaar in gesprek over deze thema’s. We spraken hierover met initiatiefneemster Raja Alouani.

Raja, kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben momenteel werkzaam als teammanager bij Unite Multizorg. Maar daarvoor was ik lange tijd actief als jongerenhulpverleenster in Haarlem. Ik woon zelf ook in Haarlem en ben als voorzitter actief bij Stichting Zohor. Stichting Zohor is een zelforganisatie van en voor Marokkaanse en Arabische vrouwen in Haarlem. Het doel van de stichting is om de participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen in de samenleving te bevorderen.

Stichting Zohor heeft het project ‘Weet wat je doet’ ontwikkelt. Hoe is het project ontstaan en wat houdt het in?
Vanuit Stichting Zohor merkten we dat moeders die niet in Nederland geboren zijn of moeders uit kwetsbare groepen weinig kennis en informatie hebben over hun rechten en plichten. We werden vaak benaderd door moeders die problemen ondervinden met onderwijsinstellingen, politie, justitie en jeugdhulpverlening. Ze voelen zich niet betrokken bij het proces en hebben het gevoel niet goed voor zichzelf en hun kinderen op te kunnen komen. 

We wilden de moeders weerbaarder en zelfbewuster maken, zodat hun betrokkenheid wordt verhoogd. Daardoor kunnen ze beter hun verantwoordelijkheid als ouder nemen. En ze kunnen ook meedenken en meewerken aan zinvolle interventies voor hun kinderen.  

De cursus bestaat uit 9 bijeenkomsten waarbij elke keer een thema centraal staat. Thema’s die aan bod komen zijn Onderwijs,  Straatcultuur (en drugscriminaliteit), Justitie / (jeugd)strafrecht), jeugdhulpverlening, Raad voor de Kinderbescherming en Veilig Thuis, Sociale Kaart.

Een deskundige Arabisch/ Tamazight sprekende trainster begeleidt alle bijeenkomsten.  Zij introduceert de deskundigen, vertaalt waar nodig en brengt het gesprek tussen de deskundigen en de moeders op gang. 

Hoe zijn de reacties van moeders op de trainingen?
In 2019 is het traject voor het eerst uitgevoerd. Toen gaven moeders aan veel geleerd te hebben en ook meer zelfvertrouwen te hebben gekregen. Deze keer is het aanbod iets anders ingestoken. Aan de thema’s onderwijs en jeugdhulpverlening besteden we extra aandacht. En het thema Straatcultuur en drugscriminaliteit hebben we toegevoegd. Mathijs Zwinkels, gespecialiseerd in straatcultuur en oprichter van de Universiteit van de Straat verzorgde dit thema. Hij heeft moeders meegenomen in de straatcultuur. Hoe werkt de dynamiek van de straat? Wat zijn de verleidingen waar onze kinderen mee te maken hebben waaronder ook online? Hoe daarmee om te gaan als ouders? De opkomst bij dit nieuwe thema was erg hoog en er was ook de nodige interactie onderling. Belangrijk dus dat dit thema is toegevoegd.

Vragen of interesse?
Wil je meer weten over deze moedertrainingen? Of interesse in een dergelijk initiatief in jouw gemeente? Mail naar crimineleaanwas@nh-sv.nl