Nieuws
Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.
Account aanvragen
Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.
NHVeilig lanceert routekaart Samenwerken bij online jeugdcriminaliteit
Op 28 november presenteerden we samen met Joran de Jong van Partner in Crime en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de routekaart Samenwerken bij online jeugdcriminaliteit. De routekaart biedt jongerenwerkers, politiemensen en gemeenteambtenaren (OOV) houvast om samen afspraken te maken over hoe zij omgaan met zorgwekkende online berichten.
Behoefte aan meer duidelijkheid
In januari organiseerden we vanuit de thema’s Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit en Weerbare Jeugd een eerste regionale bijeenkomst. De online wereld is voor professionals vaak nog een blinde vlek. Terwijl voor jongeren de online en offline wereld volledig met elkaar verweven zijn. Tijdens die bijeenkomst werd duidelijk dat uitvoerders ‘op de straat’ behoefte hebben aan meer duidelijkheid hoe om te gaan met jongeren die online grensoverschrijdend gedrag vertonen. Hoe moet je zorgwekkende online berichten interpreteren? In welke situaties betrek je collega’s of andere partners? En welke afspraken maak je in de lokale samenwerking over zorgwekkende online berichten. Om de partners hier meer houvast in te geven ontwikkelden we de routekaart.
Onderdelen in de routekaart
De routekaart bestaat uit vier onderdelen die partners op weg helpt:
- Een stappenplan van wat te doen wanneer je een zorgwekkend online bericht ziet
- Per partner een beschrijving van de rol en de toepassing van die rol online
- Een beschrijving van online fenomenen met voorbeeldberichten
- Een afsprakenkaart waarin jongerenwerker, politie en gemeente afspraken en verwachtingen met elkaar vast kunnen leggen
Meer partners
De routekaart richt zich op jongerenwerkers, politieagenten en OOV-ambtenaren die een rol spelen in de integrale aanpak van jeugdcriminaliteit. Uiteraard zijn er meer partners die een rol kunnen spelen in de integrale aanpak van jeugdcriminaliteit, zoals handhavers, scholen, hulpverleners, Openbaar Ministerie. Omdat zij vaak in verbinding staan met de drie kernpartners richt de routekaart zich op deze drie kernpartners.
Download de routekaart Samenwerken bij online jeugdcriminaliteit
De routekaart werd ontwikkeld door NHVeilig, Partner in Crime en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid.