Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Doe je mee met het geldezelproject?

In tegenstelling tot het beeld dat we hebben van cybercrime – per definitie internationaal en dus zaak voor internationale opsporingsteams – blijken cybercriminele netwerken vaak een lokale inbedding te hebben binnen onze eenheid. Zeker netwerken die zich bezighouden met bijvoorbeeld phishing en online oplichting hebben simpelweg lokale netwerken van geldezels, ook wel katvangers genoemd, nodig om geld ongezien weg te kunnen sluizen van de bankrekeningen van slachtoffers naar de leden van de criminele groep. 

Geldezels zorgen dat het spoor doorbroken wordt door het geld cash op te nemen van hun bankrekening en mee te geven aan ronselaars die weer in contact staan met de criminele netwerken. Deze praktijken noemen we “money muling”. Geldezels vormen daarmee een cruciale schakel van de procesketen van cybercriminele netwerken.

Het aantal geldezels binnen de Noord Hollandse gemeenten groeit zo hard als cybercrime zelf groeit. De criminelen hebben deze geldezels immers nodig om het geld wit te wassen.

Op dit moment is er nog geen (integrale) aanpak tegen geldezels. Met het geldezelproject komt daar komend jaar verandering in! Doel van het project is om enerzijds hoeveel geldezels er zijn binnen de Noord Hollandse gemeenten en wie dit zijn. Anderzijds gaat  NHSV met de Noord-Hollandse gemeenten en hun uitvoerende partners aan de slag om met het implementeren van interventies zodat money muling minder lucratief wordt. Hierbij wordt samengewerkt met het Programma Ondermijning en wordt ingezet op zowel repressieve als preventieve maatregelen. Ben je geïnteresseerd in dit project? Stuur dan een mail naar Lynn via lvanmeijgaard@haarlem.nl