Nieuws
Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.
Account aanvragen
Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.
Interview met Jaimie van Alsemgeest
Jaimie werkt bij het Openbaar Ministerie - arondissementsparket Noord-Holland als adviseur crisisbeheersing. De afgelopen maanden nam hij deel aan de projectgroep van de cyberoefendriehoek en was hij nauw betrokken bij de organisatie. De hoogste tijd om hem aan de tand te voelen, o.a. over deze dag! Klik op lees verder voor het gehele interview.
Wat houdt je functie precies in en wat betekent dat in de praktijk?
Ik ben adviseur crisisbeheersing bij het Openbaar Ministerie (OM). Kort gezegd betekent dat, dat ik ervoor zorg dat het OM zo goed mogelijk voorbereid is op crises en aansluiting vindt op de crisisstructuren van bijvoorbeeld de veiligheidsregio’s. Om dat mogelijk te maken onderhoud ik contacten met politie, KMar, de veiligheidsregio’s en andere ketenpartners en houden we ons samen bezig met multidisciplinaire planvorming.
Je was nauw betrokken bij de organisatie van de cyberoefening: wat viel jou deze dag het meeste op?
Het enthousiasme van de deelnemers en de verbindingen tussen de deelnemers, er was een sfeer van samenwerking waardoor gelijk nieuwe creatieve ideeën konden ontstaan. Die energie en creativiteit is nodig in de zoektocht naar oplossingen voor problemen. Stel, een gemeente wordt gehackt en daardoor komen persoonsgegevens inclusief BSN op de “digitale straat” te liggen. Ik hoorde bijvoorbeeld iemand van de politie voorstellen, om te kijken of het vanuit de overheid mogelijk is de getroffen mensen nieuwe BSN nummers te geven, zodat de gehackte BSN-nummers niet meer bruikbaar zijn. Het is slechts een gedachte en misschien niet haalbaar, maar het is belangrijk dat mensen out of the box blijven denken. Verder viel het me op dat het vergaderen in de oefening heel geordend en professioneel verliep en iedereen zijn rol goed pakte.
Welke lessen trek jij uit de cyberoefening en waar zou prio aan gegeven moeten worden?
Het belangrijkste is dat het besef er is, het gevoel van urgentie. Er zou prio gegeven moeten worden aan “het lijstje van CISO Frans Hut” oftewel: als organisatie deelnemend aan de oefening moeten we ook zelf ons eigen huis op orde hebben. Daarnaast denk ik dat samenwerken heel belangrijk is, waarbij ieder zijn of haar rol pakt.
Heb je in je persoonlijke leven een cybercrime-ervaring meegemaakt?
Er is jaren geleden een keer door onbekenden een bedrag afgeschreven van mijn creditcard voor een digitaal spel. Kennelijk zijn mijn creditcard gegevens op de een of andere manier gelekt. Het ging gelukkig niet om een heel groot bedrag, maar ik heb wel meteen de bank gebeld en zij adviseerden om aangifte te doen. Dat heb ik natuurlijk direct gedaan, want door aangifte te doen worden dit soort gebeurtenissen zichtbaar in cijfers.
Welke tip(s) heb je voor mensen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van cybercrime?
Ik denk dat de standaardtips inmiddels wel bekend zijn. Een hele goede site is laatjeniethackmaken.nl. Wat mij betreft een belangrijke tip: gebruik een wachtwoordmanager. Het is in het begin even wennen maar doe het nou wel! “Welkom2024” als wachtwoord kan echt niet meer.