Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Nieuwsberichten

 • 2 jun 2021

  Handreiking en evaluatie van de pilot ‘HackShield in gemeenten Noord-Holland' zijn beschikbaar!

  Op woensdag 2 juni heeft Marieke Verhagen, projectleider cyber van NHSV, de resultaten van het project aangeboden aan de stuurgroep landelijke City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime. De resultaten van de pilot HackShield zijn inmiddels inzichtelijk gemaakt via een factsheet, een rapportage en een handreiking. 25 van onze gemeenten in Noord-Holland deden mee aan de pilot en ruim 2200 kinderen werden bereikt door deze pilot. Het doel is om een landelijk dekkend netwerk van junior cyberagents op te zetten. Inmiddels doen 90 gemeenten mee. De producten maken het de gemeenten nog makkelijker om met HackShield aan de slag te gaan. Doe er je voordeel mee!  

  Definitieve Handreiking [klik hier]

  Factsheet [klik hier]

  Rapportage [klik hier]

 • 13 mei 2021

  Kick-off geldezelproject in 15 gemeenten

  De maand mei is de maand van de KICK-offs voor het geldezelproject! Aan het eind van deze week hebben alle gemeenten samen met NHSV het project afgetrapt. De vervolgstap? Het vormgeven van de lokale aanpak op geldezels door het kiezen van geschikte interventies. Benieuwd welke mogelijkheden er zijn? Neem dan een kijkje op de projectpagina [klik hier]. Wel eerst even inloggen om bij de stukken te komen.

 • 13 mei 2021

  Podcastserie: digitaal beroofd

  Bam, in 1 klap is al je spaargeld weg. Dat overkwam mevrouw van der Maas. Door contact op te nemen met een zogenaamde bankmedewerker trapte ze in de val. Luister naar dit verhaal in de nieuwe podcast serie, digitaal beroofd aflevering 1.

  Luister de podcast hier ➡ https://lnkd.in/geEd6Zy

 • 11 mei 2021

  Resultaten pilot HackShield en de Noord Hollandse gemeenten bijna klaar!

  In 2020 deden 25 van onze gemeenten in Noord-Holland mee aan de pilot HackShield en de gemeente. Ruim 2200 kinderen speelden HackShield. Deze pilot werd mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). In oktober 2020 werd ‘HackShield en de gemeente’ opgenomen in de Citydeal Lokale Weerbaarheid Cybercrime. Tegenover de subsidie stond een aantal resultaten dat opgeleverd moest worden. Een belangrijk resultaat betreft een handreiking voor andere gemeenten in Nederland om ook een dergelijk project op te zetten. 

 • 11 mei 2021

  Werkgroep gemeenten ‘Het slachtoffer Spreekt’ in de startblokken!

  De kans dat je de komende 12 maanden zelf slachtoffer wordt van phishing is groot. Aanvallen worden gerichter en professioneler! Uit onderzoek blijkt dat mensen dan vaak denken: ja ja….mijn buurvrouw wel, maar ik niet hoor! Als overheid dan gaan roeptoeteren dat dit toch echt zo is, heeft maar matig effect. Ingrediënten die wel succesvol kunnen zijn, gaan uit van twee dingen: laat het resoneren via het slachtoffer zelf en herhaal! Dit kan jou WEL gebeuren, kijk maar naar dit verhaal.

 • 15 apr 2021

  Cyberburgemeesters slaan alarm

  YES! Ons pamflet staat sinds vandaag op de website van het binnenlands bestuur! Met het pamflet richting formatietafel roepen 14 ‘cyberburgemeesters’ op tot vaart, middelen en borging van digitale veiligheid in het overheidsbeleid. Er moet één bewindspersoon komen en één beleidsdepartement die landelijke regie voeren. 

   

  Structurele aandacht en financiering voor de bestuurlijke en preventieve aanpak van digitale onveiligheid op lokaal niveau is nodig, omdat risico’s van digitalisering steeds vaker ontwrichtend uitwerken: van stelen van persoonsgegevens tot uitschakelen van vitale systemen. Hackincidenten in Lochem en Hof van Twente zitten vers in het geheugen. De exponentiele toename van cybercrime wordt de nieuwe categorie ‘high impact crimes’ genoemd. ‘Terecht dat digitale veiligheid landelijke prioriteit heeft’, aldus de cyberburgemeesters, waaronder initiatiefnemers Astrid Nienhuis (Heemstede) en Kees van Rooij (Meierijstad).

 • 19 apr 2021

  Jaarverslag 2020 en Jaarplan 2021 online!

  Bekijk nu het gecombineerde en digitale jaarverslag 2021 en jaarplan 2020. 

 • 24 feb 2021

  De geldezel

  Het aantal geldezels in onze eenheid is het afgelopen half jaar wederom met 30% gestegen. Merendeel van de geldezels zijn jongens tussen de 18 en 23 jaar. In dit filmpje wordt uitgelegd wat een geldezel doet. 

 • 16 feb 2021

  2 minuten digitale veiligheid

  'Digitale veiligheid: kerntaak voor gemeenten', onder die titel maakte de VNG een korte animatie. In 2 minuten komen de belangrijkste dreigingen aan bod waarmee gemeenten en de informatiesamenleving te maken kunnen krijgen: een hack, ransomware en datadiefstal.

 • 18 feb 2021

  Meer weten over deze 4 cyber projecten van NHSV?

  Op 18 februari van 11:00-12:30 én op 2 maart van 10:00-11:30 organiseren Marieke en Lynn twee bijeenkomsten. In de sessies wordt een toelichting gegeven op de projecten (en wat we nu concreet aanbieden) en kunnen jullie alle vragen stellen die je hebt. Aanmelden kan bij Lynn

 • 4 feb 2021

  Online Orde

  Online aangejaagde openbare orde verstoringen. Een hele mond vol, maar wat zijn gemeenten en politie er het afgelopen jaar druk mee geweest. Denk aan de zogenoemde 'pedojagers', extremistische fora, illegale feestjes en als klap op de vuurpijl de illegale protesten. De online oproepen hebben elk hun eigen effect op de openbare orde en veiligheid binnen de grenzen van gemeenten. 

  In 2021 werken de projectleiders van CTER en cyber nauw samen in het project in het project online orde. Ons doel? Ervoor zorgen dat onze partners tijdig kunnen signaleren en de tools hebben om snel in te grijpen als zich een online aangejaagde orde verstoring voordoet. 

 • 4 feb 2021

  Doe je mee met het geldezelproject?

  In tegenstelling tot het beeld dat we hebben van cybercrime – per definitie internationaal en dus zaak voor internationale opsporingsteams – blijken cybercriminele netwerken vaak een lokale inbedding te hebben binnen onze eenheid. Zeker netwerken die zich bezighouden met bijvoorbeeld phishing en online oplichting hebben simpelweg lokale netwerken van geldezels, ook wel katvangers genoemd, nodig om geld ongezien weg te kunnen sluizen van de bankrekeningen van slachtoffers naar de leden van de criminele groep. 

 • 27 jan 2021

  Interview met Joost Kroese

  Graag stellen we je voor aan onze collega Joost Kroese. Hij is Operationaal Specialist A Digitalisering & Cybercrime bij Basisteam Zaanstad. Als operationeel specialist houdt Joost zich met name bezig met de aansturing van de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. 

 • 20 jan 2021

  Abri campagne NH Drugsalert van start!

  NIEMAND WIL TOCH EEN MISDAAD MELDEN? DRUGSLAB IN DE BUURT?
  Dat is de boodschap van de nieuwe, grootschalige Abri-campagne van NH Drugs Alert*. Met de campagne wil NH Drugs Alert inwoners van gemeenten in Noord-Holland motiveren om verdachte situaties, die kunnen wijzen op de productie van drugs, (anoniem) te melden. De campagne is te zien op posters in Abri’s in heel Noord-Holland in de week van 18 januari en in de week van 8 februari.

 • 14 dec 2020

  Webinar Bestuurlijk afpakken op 20 januari 2021

  Wil jij kennismaken met de gemeente als partner in de afpakketen? Hou jij je bij de overheid bezig met de aanpak van georganiseerde criminaliteit in Noord-Holland? Wil jij meer weten over bestuurlijk afpakken? Wil jij meer kennis over de (on)mogelijkheden van gemeenten bij afpakken? Wil jij ontdekken welke rol jij kunt vervullen bij bestuurlijk afpakken? Werk jij bij een van de partnerorganisaties van de gemeenten in Noord-Holland, zoals Politie, OM, of Belastingdienst?

 • 9 nov 2020

  Online eyeopener 'Bewustwording en kennisbevordering LVB & uitbuiting' op 8 december

  MET OPEN OGEN...
  Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen onder andere meer kans om als slachtoffer en/of dader betrokken te raken bij criminele of seksuele uitbuiting.

 • 4 nov 2020

  Webinar Dat zit vast goed(?)! - 26 november van 10.00 tot 11.00

  Misdaadverslaggever John van den Heuvel bespreekt de impact van witwassen in de vastgoedmarkt. “Criminelen maken misbruik van de complexiteit van het aankoopproces: ze hebben te maken met makelaars, financieel- en hypotheekadviseurs, banken en notarissen. Niemand ziet het hele plaatje en zo weten criminelen door de mazen van de wet te glippen. Dat is niet alleen illegaal, daarmee schaden ze ook het imago van de vastgoedmarkt.”

 • 4 nov 2020

  Online live talkshow “de ondernemer draait door”

  Meldt u aan voor de online talkshow op 9 november a.s. van 17:00 tot 18:00. Het thema is “Veilig thuiswerken is het credo, of valt dat in de praktijk wat tegen?” Aan tafel schuiven o.a. aan:

  • Maria Genova - auteur van o.a. ‘Komt een vrouw bij de hacker’
  • Jan Tap  - Regionaal Platform Arbeidsbemiddeling NHN
  • Wilbert Pijnenburg - Infosequere en specialist informatiebeveiliging
 • 3 nov 2020

  Noord-Holland gaat gezamenlijk de strijd aan tegen drugscriminaliteit!

  Sinds 1 november geldt er een nieuw Drugsconvenant in Noord-Holland. In het convenant staan afspraken over het onderling uitwisselen van informatie, zodat hennepkwekerijen en drugslabs nog beter kunnen worden opgespoord. Het convenant is ondertekend door de 34 gemeenten, politie Noord-Holland, het Openbaar Ministerie Noord-Holland, woningcorporaties en woningbouwverenigingen, netwerkbeheerders, drinkwaterbedrijven, waterschappen, intergemeentelijke sociale diensten en omgevingsdiensten.

 • 13 okt 2020

  Al 1200 Cyber Agents in Noord-Holland!

  Op 2 september jl. is HackShield uitgerold over 25 gemeenten in Noord-Holland. HackShield is een online avontuur waarin kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud alles leren over de digitale wereld zoals over phishing en hacking. Ze leren niet alleen zelf maar betrekken daarbij ook hun omgeving.

  Ook deze HackShield-campagne begon met een oproep van de burgemeester en politie aan alle kinderen van de gemeente om mee te doen, of in het geval van Velsen met de gamende wethouder Jeroen Verwoort. Ook scholen, verenigingen en bibliotheken zijn actief benaderd om HackShield onder de aandacht te brengen. Maar een onmisbare partner is toch wel de politie. Via hun social media kanalen en het Mobiel Media Lab weten zij veel kinderen, ouders en opvoeders te bereiken. Inmiddels hebben al 12.000 kinderen zich aangemeld als Cyber Agent en dat aantal neemt nog steeds toe. Op 9 december worden de beste Cyber Agents in hun gemeente gehuldigd.