Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Nieuwsberichten

 • 27 nov 2020

  Drukbezocht webinar over witwassen in de vastgoedmarkt

  Dit zeiden John van den Heuvel, Onno Hoes, Annerie Ploumen en Hennie Verbeek-Kusters over wat jij kunt doen om witwassen in de vastgoedmarkt tegen te gaan. 

 • 9 nov 2020

  Online eyeopener 'Bewustwording en kennisbevordering LVB & uitbuiting' op 8 december

  MET OPEN OGEN...
  Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen onder andere meer kans om als slachtoffer en/of dader betrokken te raken bij criminele of seksuele uitbuiting.

 • 4 nov 2020

  Webinar Dat zit vast goed(?)! - 26 november van 10.00 tot 11.00

  Misdaadverslaggever John van den Heuvel bespreekt de impact van witwassen in de vastgoedmarkt. “Criminelen maken misbruik van de complexiteit van het aankoopproces: ze hebben te maken met makelaars, financieel- en hypotheekadviseurs, banken en notarissen. Niemand ziet het hele plaatje en zo weten criminelen door de mazen van de wet te glippen. Dat is niet alleen illegaal, daarmee schaden ze ook het imago van de vastgoedmarkt.”

 • 4 nov 2020

  Online live talkshow “de ondernemer draait door”

  Meldt u aan voor de online talkshow op 9 november a.s. van 17:00 tot 18:00. Het thema is “Veilig thuiswerken is het credo, of valt dat in de praktijk wat tegen?” Aan tafel schuiven o.a. aan:

  • Maria Genova - auteur van o.a. ‘Komt een vrouw bij de hacker’
  • Jan Tap  - Regionaal Platform Arbeidsbemiddeling NHN
  • Wilbert Pijnenburg - Infosequere en specialist informatiebeveiliging
 • 3 nov 2020

  Noord-Holland gaat gezamenlijk de strijd aan tegen drugscriminaliteit!

  Sinds 1 november geldt er een nieuw Drugsconvenant in Noord-Holland. In het convenant staan afspraken over het onderling uitwisselen van informatie, zodat hennepkwekerijen en drugslabs nog beter kunnen worden opgespoord. Het convenant is ondertekend door de 34 gemeenten, politie Noord-Holland, het Openbaar Ministerie Noord-Holland, woningcorporaties en woningbouwverenigingen, netwerkbeheerders, drinkwaterbedrijven, waterschappen, intergemeentelijke sociale diensten en omgevingsdiensten.

 • 26 okt 2020

  Hacker veroordeeld tot 8 maanden voorwaardelijk celstraf en 200 uur werkstraf

  Op maandag 12 oktober heeft de rechtbank Noord-Holland een 32-jarige man uit Amsterdam veroordeeld voor het in 2018 plegen van oplichting, poging oplichting, een eenmalige computervredebreuk en het voorhanden hebben van een lijst met 5.122 emailadressen en wachtwoorden van willekeurige personen met de bedoeling om ook daarmee computervredebreuk te plegen. De rechtbank legde de man 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast kreeg hij een werkstraf van 200 uur opgelegd. 
   

 • 13 okt 2020

  Al 1200 Cyber Agents in Noord-Holland!

  Op 2 september jl. is HackShield uitgerold over 25 gemeenten in Noord-Holland. HackShield is een online avontuur waarin kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud alles leren over de digitale wereld zoals over phishing en hacking. Ze leren niet alleen zelf maar betrekken daarbij ook hun omgeving.

  Ook deze HackShield-campagne begon met een oproep van de burgemeester en politie aan alle kinderen van de gemeente om mee te doen, of in het geval van Velsen met de gamende wethouder Jeroen Verwoort. Ook scholen, verenigingen en bibliotheken zijn actief benaderd om HackShield onder de aandacht te brengen. Maar een onmisbare partner is toch wel de politie. Via hun social media kanalen en het Mobiel Media Lab weten zij veel kinderen, ouders en opvoeders te bereiken. Inmiddels hebben al 12.000 kinderen zich aangemeld als Cyber Agent en dat aantal neemt nog steeds toe. Op 9 december worden de beste Cyber Agents in hun gemeente gehuldigd.

   

 • 25 sep 2020

  Twee nieuwe cybercrime rapportages

  Goed nieuws! In samenwerking met het RIEC, CBS en de politie hebben we vanuit het cyberproject afgelopen week twee mooie rapportages op kunnen leveren die inzicht geven in de ontwikkelingen rondom cybercrime in onze eenheid. 

  Het slachtofferbeeld geeft inzicht in het aantal slachtoffers in onze eenheid, laat zien welke generaties kwetsbaar zijn voor bepaalde cyberdelicten en gaat dieper in op de aangiftebereidheid van de inwoners uit onze eenheid.  Het beeld kun je hier downloaden

  De tweede rapportage, de factsheet cybercrime NH 2020, is gemaakt door de politie en geeft op basis van de aangiften een goed beeld van de ontwikkelingen op het thema. De factstheet cybercrime NH 2020 kun je hier downloaden. Let er wel even op dat je inlogt op de website van nh-sv.nl, gezien deze rapportage niet voor alle ogen is bedoeld. 

   

 • 11 sep 2020

  Uitvraag: deelname landelijk onderzoek impact cybercrime

  Promovenda Jildau Borwell doet een landelijk onderzoek naar de impact van cybercrime op de slachtoffers ervan.  Mocht uw gemeente op korte termijn (tussen nu en Q2 2021) een bevokingsenquête uitzetten, dan is het mogelijk om enkele vragen uit het landelijke onderzoek daarin op te nemen. Uw gemeente krijgt daarmee inzicht in de prevalentie en impact van cybercrime binnen de gemeente, en legt (bij voldoende deelname) regionale verschillen en overeenkomsten bloot. 

 • 7 sep 2020

  Actief aan de slag met phishing-mail bij MKB-ondernemers

  Toename aantal cyberaanvallen door significante groei in aantal thuiswerkers tijdens Corona. Hoe goed zijn jouw medewerkers in het herkennen van phishing?

 • 13 aug 2020

  Handreiking: voor als het mis gaat

  Wat doe je als gemeente als er een cybercrisis aan de hand is? Hoe handel je snel, adequaat, voorzichtig? Ieder jaar wordt er een 'Handreiking Cyber gevolgbestrijding (CGB)' uitgegeven, Dit document helpt bestuurders en hun adviseurs zich beter voor te bereiden op het bestrijden van de effecten van een mogelijke cybercrisis. Zo wordt digitale weerbaarheid van de publieke sector vergroot.

 • 26 mei 2020

  Video Hackshield

 • 20 mei 2020

  Video: Project Cybercrime