Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Nieuwsberichten

 • 25 sep 2020

  Twee nieuwe cybercrime rapportages!

  Goed nieuws! In samenwerking met het RIEC, CBS en de politie hebben we vanuit het cyberproject afgelopen week twee mooie rapportages op kunnen leveren die inzicht geven in de ontwikkelingen rondom cybercrime in onze eenheid. 

  Het slachtofferbeeld geeft inzicht in het aantal slachtoffers in onze eenheid, laat zien welke generaties kwetsbaar zijn voor bepaalde cyberdelicten en gaat dieper in op de aangiftebereidheid van de inwoners uit onze eenheid.  Het beeld kun je hier downloaden

  De tweede rapportage, de factsheet cybercrime NH 2020, is gemaakt door de politie en geeft op basis van de aangiften een goed beeld van de ontwikkelingen op het thema. De factstheet cybercrime NH 2020 kun je hier downloaden. Let er wel even op dat je inlogt op de website van nh-sv.nl, gezien deze rapportage niet voor alle ogen is bedoeld. 

   

 • 25 sep 2020

  Online startbijeenkomst ‘Citydeal: Lokale weerbaarheid cybercrime’

  OOV'ers uit de eenheid Noord-Holland zijn van harte uitgenodigd voor de online startbijeenkomst Citydeal 'Lokale weerbaarheid cybercrime' op woensdag 28 oktober 2020.

 • 24 sep 2020

  Phishers doen zich voor als redactie LINDA.

  Internetcriminelen sturen phishing-mails rond waarin ze zich voordoen als de redactie van het tijdschrift LINDA. In de mails worden ontvangers gewezen op een artikel, met de melding dat ze in het betreffende verhaal worden genoemd. Ze worden daarbij aangespoord snel op de link te klikken.

 • 11 sep 2020

  Deelnemende gemeenten Hackshield Noord-Holland

  25 gemeenten zijn onder de vlag van “Noord-Holland Samen Veilig” met HackShield aan de slag om kinderen op te leiden tot cyber agents. Duizenden Junior cyber agents lossen in de game digitale problemen op zoals cyberpesten en phishing. Hier vindt u de oproepen van 25 burgemeesters aan de kinderen om mee te doen in de strijd tegen digitale onveiligheid.

 • 11 sep 2020

  Uitvraag: deelname landelijk onderzoek impact cybercrime

  Promovenda Jildau Borwell doet een landelijk onderzoek naar de impact van cybercrime op de slachtoffers ervan.  Mocht uw gemeente op korte termijn (tussen nu en Q2 2021) een bevokingsenquête uitzetten, dan is het mogelijk om enkele vragen uit het landelijke onderzoek daarin op te nemen. Uw gemeente krijgt daarmee inzicht in de prevalentie en impact van cybercrime binnen de gemeente, en legt (bij voldoende deelname) regionale verschillen en overeenkomsten bloot. 

 • 10 sep 2020

  Webinar: Niet bevoegd, wel verantwoordelijk

  Het CCV organiseert op woensdag 30 september om 10.30 uur het gratis webinar ‘Niet bevoegd, wel verantwoordelijk: wat een gemeente kan doen bij online aangejaagde orderverstoringen’.  Alle burgemeesters en ambtenaren uit onze eenheid kunnen zich hier aanmelden.

 • 7 sep 2020

  Actief aan de slag met phishing-mail bij MKB-ondernemers

  Toename aantal cyberaanvallen door significante groei in aantal thuiswerkers tijdens Corona. Hoe goed zijn jouw medewerkers in het herkennen van phishing?

 • 13 aug 2020

  Handreiking: voor als het mis gaat

  Wat doe je als gemeente als er een cybercrisis aan de hand is? Hoe handel je snel, adequaat, voorzichtig? Ieder jaar wordt er een 'Handreiking Cyber gevolgbestrijding (CGB)' uitgegeven, Dit document helpt bestuurders en hun adviseurs zich beter voor te bereiden op het bestrijden van de effecten van een mogelijke cybercrisis. Zo wordt digitale weerbaarheid van de publieke sector vergroot.

 • 26 mei 2020

  Video Hackshield

 • 20 mei 2020

  Video: Project Cybercrime