Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Nieuwsberichten

 • 10 sep 2021

  Al ruim 250 jongeren in Noord-Holland speelden de Escapegame ‘Foute Centen’!

  Sindsdien de lancering op 24 juni is de Escapegame al op verschillende locaties in Den Helder, Alkmaar en Heerhugowaard gespeeld door meer dan 250 jongeren!

 • 10 sep 2021

  Gamen met de digitale wijkagent

  De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek naar de digitale leefwereld is dat het voor professionals essentieel is om aan te sluiten op die leefwereld van jongeren. Danny Koster, digitale wijkagent van het basisteam Den Helder, geeft hier op een mooie manier invulling aan door met jongeren te gaan gamen. Vanuit het project Criminele Aanwas spraken we hem over dit initiatief.

 • 9 sep 2021

  Platform Cyberburgmeesters trof elkaar wederom ONLINE

  Op 3 september nam vanuit elke regio de bestuurlijk portefeuillehouder cybercrime en digitale criminaliteit deel aan de vergadering van ‘Het Platform Cyberburgermeesters’. Vanaf deze vergadering worden ook de regio’s Friesland/Groningen/Drenthe vertegenwoordigd. Daarmee is er een landelijke dekking ontstaan van het Platform bestaande uit 15 burgemeesters.

 • 9 sep 2021

  Doe mee aan de Overheidsbrede Cyberoefening 2021!

  Via de website https://www.weerbaredigitaleoverheid.nl kun je deelnemen aan de Overheidsbrede Cyberoefening 2021. Op deze website kunt u in de maand oktober deelnemen aan talloze cyberwebinars van verschillende (overheids)organisaties die hun kennis en ervaringen delen. Op 1 november vindt de Overheidsbrede Cyberoefening plaats. Meld u snel aan om op de hoogte te blijven. Klik hier.

 • 17 aug 2021

  Goed nieuws: HackShield in de Klas nu live!

  De eerste klassenquest staat nu online op de website van HackShield en SchoolTV! Vanaf de start van het schooljaar 2021/2022 is HackShield in de Klas gratis beschikbaar voor alle scholen in Nederland. Het lesprogramma bestaat uit klassenquests van 30 minuten. Vervolgens gaan leerlingen zelfstandig aan de slag met aanvullende missies. De klassenquests worden aangeboden door HackShield in samenwerking met NTR/SchoolTV.

 • 17 aug 2021

  Leestip: Waarom OSINT-tools niet altijd de oplossing zijn

  Het opleidingsinstituut Aware Online verzorgt cursussen op het gebied van Open Source intelligence (OSINT). In een artikel deelt Aware Online zes redenen waarom OSINT-tools niet altijd de oplossing zijn. Klik hier om het artikel te lezen. 

 • 6 sep 2021

  Reminder: Vul de enquête in over de aanpak cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit in 2022

  Vanuit het regionale project Cyber horen wij graag waar jij vanuit jouw organisatie in 2022 mee aan de slag gaat op het terrein van cyberveiligheid. Ga je je focussen op preventie? Heb je nog het nodige te doen in de opbouw van je netwerk? Ga je je op een specifieke doelgroep richten? Of op bepaalde delicten? Vragen om een antwoord op te krijgen nu je weer wat bent uitgerust na de vakantie. Vul nu de enquête in, klik hier. 

 • 17 aug 2021

  Veel aandacht voor de publiekscampagne vanuit de pers

  De lancering van de publiekscampagne 'het slachtoffer spreekt' is alweer een maand geleden en we kijken terug op zeer succesvolle weken. Sinds 19 juli is de landingspagina www.hetslachtofferspreekt.nl in de lucht. Het project kreeg veel aandacht van de pers. Al deze maatschappelijke aandacht heeft geleid tot veel reacties van burgers die graag willen meewerken aan een digitaal veilige samenleving. Al meer dan 20 inwoners deelden hun persoonlijk verhaal met ons via de mail. Indrukwekkend om te lezen!

 • 14 jul 2021

  www.hetslachtofferspreekt.nl is vanaf 19 juli in de lucht!

  Waarom werken we allemaal zo hard aan onze projecten? Om onze eigen inwoners weerbaarder te maken. Vanaf 19 juli starten 24 Noord Hollandse gemeenten met een oproep aan hun inwoners. Waarom? Omdat het niet de vraag is óf je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit maar wanneer. Vanaf 19 juli worden inwoners gevraagd mee te werken om hun eigen ervaring als cyberslachtoffer te delen. Via www.hetslachtofferspreekt.nl krijg je als inwoner meer informatie over de campagne, hoe je mee kunt doen en wat er met je verhaal gebeurt.

   

 • 25 jun 2021

  Kick-Off escape game ‘Foute Centen’

  Voorkomen dat jongeren belanden in de wereld van de ondermijnende drugscriminaliteit. Dat is de inzet van het Project Criminele Aanwas. Ambassadeur voor deze campagne is Bert Blase, waarnemend burgemeester van Heerhugowaard. Hij nam op 24 juni het onderzoeksrapport ‘Dealen met Drugs’ in ontvangst en opende de Escape game ‘Foute Centen’. 

 • 24 jun 2021

  Deal With It - Jongeren delen hun visie over social media, drugscriminaliteit en jongerencultuur

  In april en juni stonden de sessies van Deal With It in het teken van social media en drugsgeld. We spraken daarbij vooral over grenzen: waar liggen de grenzen en wat maakt het dat de deelnemers die grenzen daar trekken?

 • 22 jun 2021

  Criminele Aanwas presenteert ‘Dealen met Drugs’. Een verkennend fenomeenonderzoek naar jongeren in de drugscriminaliteit in Noord-Holland

  In het kader van het project Criminele Aanwas hebben we een fenomeenonderzoek uitgevoerd naar jongeren (8-23 jaar) in de drugscriminaliteit in de eenheid Noord-Holland. Doel is om inzicht te krijgen in het regionale beeld van deze problematiek in Noord-Holland en de processen en oorzaken die ten grondslag liggen aan toetreding van jongeren in de drugscriminaliteit.

 • 2 jun 2021

  Handreiking en evaluatie van de pilot ‘HackShield in gemeenten Noord-Holland' zijn beschikbaar!

  Op woensdag 2 juni heeft Marieke Verhagen, projectleider cyber van NHSV, de resultaten van het project aangeboden aan de stuurgroep landelijke City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime. De resultaten van de pilot HackShield zijn inmiddels inzichtelijk gemaakt via een factsheet, een rapportage en een handreiking. 25 van onze gemeenten in Noord-Holland deden mee aan de pilot en ruim 2200 kinderen werden bereikt door deze pilot. Het doel is om een landelijk dekkend netwerk van junior cyberagents op te zetten. Inmiddels doen 90 gemeenten mee. De producten maken het de gemeenten nog makkelijker om met HackShield aan de slag te gaan. Doe er je voordeel mee!  

  Definitieve Handreiking [klik hier]

  Factsheet [klik hier]

  Rapportage [klik hier]

 • 13 mei 2021

  Kick-off geldezelproject in 15 gemeenten

  De maand mei is de maand van de KICK-offs voor het geldezelproject! Aan het eind van deze week hebben alle gemeenten samen met NHSV het project afgetrapt. De vervolgstap? Het vormgeven van de lokale aanpak op geldezels door het kiezen van geschikte interventies. Benieuwd welke mogelijkheden er zijn? Neem dan een kijkje op de projectpagina [klik hier]. Wel eerst even inloggen om bij de stukken te komen.

 • 13 mei 2021

  Podcastserie: digitaal beroofd

  Bam, in 1 klap is al je spaargeld weg. Dat overkwam mevrouw van der Maas. Door contact op te nemen met een zogenaamde bankmedewerker trapte ze in de val. Luister naar dit verhaal in de nieuwe podcast serie, digitaal beroofd aflevering 1.

  Luister de podcast hier ➡ https://lnkd.in/geEd6Zy

 • 11 mei 2021

  Resultaten pilot HackShield en de Noord Hollandse gemeenten bijna klaar!

  In 2020 deden 25 van onze gemeenten in Noord-Holland mee aan de pilot HackShield en de gemeente. Ruim 2200 kinderen speelden HackShield. Deze pilot werd mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). In oktober 2020 werd ‘HackShield en de gemeente’ opgenomen in de Citydeal Lokale Weerbaarheid Cybercrime. Tegenover de subsidie stond een aantal resultaten dat opgeleverd moest worden. Een belangrijk resultaat betreft een handreiking voor andere gemeenten in Nederland om ook een dergelijk project op te zetten. 

 • 11 mei 2021

  Werkgroep gemeenten ‘Het slachtoffer Spreekt’ in de startblokken!

  De kans dat je de komende 12 maanden zelf slachtoffer wordt van phishing is groot. Aanvallen worden gerichter en professioneler! Uit onderzoek blijkt dat mensen dan vaak denken: ja ja….mijn buurvrouw wel, maar ik niet hoor! Als overheid dan gaan roeptoeteren dat dit toch echt zo is, heeft maar matig effect. Ingrediënten die wel succesvol kunnen zijn, gaan uit van twee dingen: laat het resoneren via het slachtoffer zelf en herhaal! Dit kan jou WEL gebeuren, kijk maar naar dit verhaal.

 • 15 apr 2021

  Cyberburgemeesters slaan alarm

  YES! Ons pamflet staat sinds vandaag op de website van het binnenlands bestuur! Met het pamflet richting formatietafel roepen 14 ‘cyberburgemeesters’ op tot vaart, middelen en borging van digitale veiligheid in het overheidsbeleid. Er moet één bewindspersoon komen en één beleidsdepartement die landelijke regie voeren. 

   

  Structurele aandacht en financiering voor de bestuurlijke en preventieve aanpak van digitale onveiligheid op lokaal niveau is nodig, omdat risico’s van digitalisering steeds vaker ontwrichtend uitwerken: van stelen van persoonsgegevens tot uitschakelen van vitale systemen. Hackincidenten in Lochem en Hof van Twente zitten vers in het geheugen. De exponentiele toename van cybercrime wordt de nieuwe categorie ‘high impact crimes’ genoemd. ‘Terecht dat digitale veiligheid landelijke prioriteit heeft’, aldus de cyberburgemeesters, waaronder initiatiefnemers Astrid Nienhuis (Heemstede) en Kees van Rooij (Meierijstad).

 • 24 feb 2021

  De geldezel

  Het aantal geldezels in onze eenheid is het afgelopen half jaar wederom met 30% gestegen. Merendeel van de geldezels zijn jongens tussen de 18 en 23 jaar. In dit filmpje wordt uitgelegd wat een geldezel doet. 

 • 16 feb 2021

  2 minuten digitale veiligheid

  'Digitale veiligheid: kerntaak voor gemeenten', onder die titel maakte de VNG een korte animatie. In 2 minuten komen de belangrijkste dreigingen aan bod waarmee gemeenten en de informatiesamenleving te maken kunnen krijgen: een hack, ransomware en datadiefstal.