Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Nieuwsberichten

 • 13 jan 2022

  Interview met burgemeester Nienhuis

  Astrid Nienhuis is burgemeester van Heemstede en tevens cyberburgemeester. Zij zet zich al jaren in om het onderwerp cybercrime hoog op de prioriteitenlijst te krijgen. Zo zorgt ze ervoor dat alle burgemeesters zoveel mogelijk te weten komen over welke interventies zij kunnen inzetten en was ze tevens aanjager van de komst van het Platform Cyberburgemeesters. Afgelopen jaar was ze ook voorzitter van dit platform.

 • 12 jan 2022

  Jaarplan 2022 online!

  Bent u benieuwd wat wij in 2022 in de regionale eenheid Noord-Holland gaan doen om de veiligheid van onze inwoners te verbeteren? Klik op 'lees meer' om het digitale jaarplan 2022 te lezen.

 • 11 jan 2022

  Interview Barry en Jeremy bij Radio 1 over Re_B00TCMP

  Op 5 januari sprak ethisch hacker Barry en oud-deelnemer Jeremy bij Radio1 over re_b00tcmp. Vanaf ongeveer 7 minuten wordt het onderwerp aangekondigd. Je kunt een verwijzing naar de externe link terugvinden via onderstaande knop.

 • 3 jan 2022

  Interview Marieke Verhagen bij Radio 1 betreft Het Slachtoffer Spreekt

  In het radio 1 journaal van maandagochtend 3 januari aandacht voor de campagne van het team dat werkt aan de campagne hetslachtofferspreekt.nl Hiervoor een reportage met Jolise Stol van Slachtofferhulp Nederland, Marieke Verhagen-Dales, projectleider cybercrime van Noord Holland Samen Veilig, en een slachtoffer uit Middenbeemster die gehoor gaf aan de oproep, en zijn verhaal deed in het kader van de campagne.

 • 7 dec 2021

  In gesprek met jongeren over drugscriminaliteit

  Donderdag 2 december j.l. heeft het jongerenplatform Deal With It samen met Youtuber Lars Peterzon een livesessie gehouden via het streamingplatform Twitch. De kijkers konden middels polls vragen beantwoorden die betrekken hadden op het thema van de avond; “Drugscriminaliteit in jouw buurt”. 

 • 1 dec 2021

  Kijk extra uit voor cybercrime rondom de feestdagen

  Mocht je nog een aantal aankopen gaan doen voor de feestdagen, let dan tijdens deze periode extra goed op voor verschillende vormen van cybercrime. Mogelijk worden er nieuwe trucjes toegepast omdat aankopen tijdens deze periode weer fors toenemen.

 • 30 nov 2021

  Interview Koen Westerhuis

  Door alert te zijn kun je een hoop voorkomen!

  Als informatie analist bij het team Openbare Orde & Veiligheid, houdt Koen zich bezig met het analyseren van meldingen die te maken hebben met ondermijning. Daarnaast is hij sinds 2019 beleidsadviseur op het gebied van cybercrime.

 • 25 nov 2021

  Onderzoek 'Zuiver op de graat?' gepubliceerd

  Nederlandse kottervisserij is kwetsbaar voor criminele drugsnetwerken, dat blijkt uit het onderzoek 'Zuiver op de Graat?, over de betrokkenheid van de visserij bij maritieme drugssmokkel’. Drugssmokkelaar benaderen actief vissers in economische problemen. Verreweg de meeste vissers wijzen de aanbiedingen af, maar de economische malaise in hun sector maakt hen wel kwetsbaar voor criminele netwerken.

   

 • 11 nov 2021

  Vistikhetmaar.nl: weerbaarheid tegen criminaliteit

  Samen met de Sectorraad Visserij ontwikkelden we het kennisdossier 'weerbaar tegen criminaliteit' op de website www.vistikhetmaar.nl. We zijn erg trots op deze samenwerking, omdat het laat zien dat de sector zelf het belang ziet in het weerbaar maken en houden van de visserijsector. Zo krijgen criminelen geen kans!

 • 3 nov 2021

  Global Risk Management Survey 2021

  Om de twee jaar ondervraagt AON duizenden risicomanagers van over de hele wereld om te onderzoeken wat de grootste risico's en uitdagingen zijn waar organisaties mee te maken hebben. Opvallend hierbij is dat in de nieuwe top 10 cyberrisico is gestegen van plaats 6 naar plaats 1! Bekijk het gehele artikel en de optie om het gehele onderzoek te lezen hier.

 • 3 nov 2021

  One Magazine 2021

  In Den Haag vond dit jaar weer fysiek de ONE Conference plaats. Tijdens deze conferentie kwamen allerlei vormen van digitale kennis en oplossingen samen. Nieuwsgierig? Lees meer op de website.

 • 9 nov 2021

  Heb je de flyer van het geldezelproject al gezien?

  Voor de campagne van het Geldezel project zijn er onder andere flyers gemaakt gericht op jongeren en ouders. Deze flyers worden in de verschillende deelnemende gemeenten verspreid om meer bewustzijn te creëren rondom het fenomeen geldezels. Hier vindt u de flyer gericht op ouders.

 • 9 nov 2021

  Online CCV-congres over de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime

  Op 14 oktober vond het online CCV-congres over de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime plaats. Dagvoorzitter Marc Noordhoek, programmamanager City Deal vanuit het ministerie van BZK, ging in gesprek met Astrid Nienhuis (burgemeester van Heemstede), Maike Borst (Digitaal specialist van de Politie), Bertine Steenbergen (Directeur Veiligheid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid) en Elina van ’t Zand (onderzoeker Leiden University) over onder andere de verschillende projecten en opbrengsten van de City Deal.

 • 10 okt 2021

  Troonrede schept aandacht voor digitale criminaliteit en veiligheid

  Tijdens de troonrede werd nog eens het belang van een meerjarige aanpak op criminele organisaties benadrukt. Vooral wereldwijde digitale dreigingen moeten sterker worden tegengehouden. Hiervoor komt per jaar ongeveer een half miljard euro extra beschikbaar. 

   

 • 1 okt 2021

  Leestip: VNG: 'Minister Digitale Zaken kan een grote rol spelen'

  Om de digitale basis van de overheid op orde te krijgen zijn er investeringen nodig, aldus de VNG. In aanloop naar de bijeenkomst van de Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken op 28 september, benadrukt de VNG het belang van een minister voor Digitale Zaken. Lees het hele artikel op de website van het Binnenlands Bestuur

 • 1 okt 2021

  Leestip: Cyberburgemeesters missen visie in begrotingen

  In het artikel, reeds gepubliceerd op de website van Binnenlands Bestuur, komt cyberburgemeester Astrid Nienhuis aan het woord. Volgens Nienhuis moet de overheid het digitale vlak als kans zien en een duidelijke visie formuleren. Lees het hele artikel hier.

 • 15 sep 2021

  Factsheet digitale leefwereld jongeren

  Een exploratief onderzoek naar de ervaringen, attitudes en gedragingen van risicojongeren met betrekking tot criminaliteit, geweld en seksueel overschrijdend gedrag op sociale media.

   

 • 10 sep 2021

  Al ruim 250 jongeren in Noord-Holland speelden de Escapegame ‘Foute Centen’!

  Sindsdien de lancering op 24 juni is de Escapegame al op verschillende locaties in Den Helder, Alkmaar en Heerhugowaard gespeeld door meer dan 250 jongeren!

 • 10 sep 2021

  Gamen met de digitale wijkagent

  De belangrijkste aanbeveling uit het onderzoek naar de digitale leefwereld is dat het voor professionals essentieel is om aan te sluiten op die leefwereld van jongeren. Danny Koster, digitale wijkagent van het basisteam Den Helder, geeft hier op een mooie manier invulling aan door met jongeren te gaan gamen. Vanuit het project Criminele Aanwas spraken we hem over dit initiatief.

 • 9 sep 2021

  Platform Cyberburgmeesters trof elkaar wederom ONLINE

  Op 3 september nam vanuit elke regio de bestuurlijk portefeuillehouder cybercrime en digitale criminaliteit deel aan de vergadering van ‘Het Platform Cyberburgermeesters’. Vanaf deze vergadering worden ook de regio’s Friesland/Groningen/Drenthe vertegenwoordigd. Daarmee is er een landelijke dekking ontstaan van het Platform bestaande uit 15 burgemeesters.