Nieuws
Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.
Account aanvragen
Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.
Interview met Astrid Vonk
Astrid werkt bij het CyberCentre van de politie eenheid Noord-Holland als specialist Publiek Private Samenwerking (PPS). Lees hier wat dit precies inhoudt en hoe de samenwerking met NHVeilig eruit ziet middels onze bekende interviewvragen!
Wat houdt je functie precies in en wat betekent dat in de praktijk?Ik werk als specialist Publiek Private Samenwerking (PPS) bij politie eenheid Noord-Holland. Ik ben werkzaam binnen het CyberCentre, een team gespecialiseerd in digitale criminaliteit. In mijn functie draag ik bij binnen de onderzoeken, met name in de vorm van alternatieve interventies, maar ik houd mij vooral bezig met projecten met externe partijen. Deze projecten zijn gericht op kennisuitwisseling, samenwerkingsmogelijkheden en preventie.
Wat is het ultieme doel binnen je functie? Waar sta je (als team) en waar wil je naartoe?
Het ultieme doel is de aanpak van digitale criminaliteit (binnen de eenheid) verbeteren en zorgen dat de aanpak van digitale criminaliteit de aandacht krijgt dat het verdient. Hierbij is mijn doel om zowel binnen de politie een verbindende factor te zijn tussen partijen als buiten de politie. Het zou fijn zijn als iedereen elkaar weet te vinden, zodat we gezamenlijk dit probleem kunnen aanpakken. Ik denk dat wij daar als team al hele mooie stappen in hebben gezet. Zo hebben wij bijvoorbeeld met eenheid Midden-Nederland een signaalkaart ontwikkeld die landelijk is verspreid onder vakantieparken opdat parkmedewerkers digitale criminaliteit herkennen op het vakantiepark en hier eerder melding van maken. Op dit moment houd ik mij o.a. bezig met een project gericht op jeugdzorginstellingen. Er lopen op dit moment gesprekken met de grootste jeugdzorginstellingen binnen de eenheid met de intentie om zowel kennis op te halen die wij zouden kunnen gebruiken in onderzoeken als kennis te delen omtrent digitale criminaliteit. Daarnaast is het plan om een langdurige samenwerking op te zetten tussen jeugdzorginstellingen in de eenheid en de politie waarbij wij ook kijken wat de behoeften zijn van deze instellingen.
Waar moet prioriteit aan gegeven worden bij de aanpak van cybercrime, wat jou betreft?
Waar ik gelijk aan denk is het verminderen van de instroom van (kwetsbare) jongeren in digitale criminaliteit die met name worden ingezet als geldezels. Ze overzien vaak de consequenties niet en denken ‘snel geld te verdienen’ of een vriend(in) ‘te helpen’. Waar ik ook aan denk is nog meer focus is op grote spelers binnen de digitale criminaliteit, je zou hierbij kunnen denken aan de bouwers van phishingpanelen, ontwikkelaars van ransomware of de opdrachtgevers achter criminele groeperingen die mensen oplichten.
Je werkt nauw samen met NHVeilig, wat kun je over deze samenwerking vertellen?
Ik heb met NHVeilig samengewerkt bij vier mooie preventiebijeenkomsten om senioren te behoeden voor slachtofferschap van digitale criminaliteit. Daarnaast draag ik vanuit de politie bij aan het project ‘Het Slachtoffer Spreekt’. Ook op het onderwerp jeugd weten we elkaar te vinden. Ik vind het altijd fijn om samen te werken met mijn contactpersonen van NHVeilig, omdat ik altijd van hen op aan kan dat ze 100% inzet tonen en een geslaagd project willen neerzetten.
Welke cybercrime-case/werkervaring is jou persoonlijk het meest bijgebleven?
Twee maanden geleden mocht ik de rechtszitting bijwonen van de eerste dader die werd veroordeeld naar aanleiding van het bewijs wat ons team had verzameld. Dat vond ik wel een heel bijzonder moment!
Heb je in je persoonlijke leven een cybercrime-ervaring meegemaakt?
Ik krijg vrij veel phishing mails. Normaal ben ik ontzettend oplettend, maar twee jaar terug ging ik toch bijna de fout in. Ik was op dat moment aan het verhuizen en moest van alles regelen. Volgens de phishing mail moest ik ergens inloggen met mijn DigiD, gelukkig besefte ik mij net op tijd dat dit niet klopte.
Welke tip(s) heb je voor mensen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van cybercrime?
Probeer altijd te checken of het verhaal wat jou wordt verteld wel klopt. Bel je kind op om te checken of de telefoon inderdaad stuk is en je kind in geldnood zit. Hang de telefoon op wanneer de ‘bank’ belt en bel het echte nummer van de bank om het verhaal te verifiëren. Bel de politie op om te vragen of het klopt dat er een agent voor de deur staat.