Nieuws
Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.
Account aanvragen
Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Interview Ischa Hendriks
Ischa is in februari begonnen als stagiair binnen het team Cybercrime en Gedigitaliseerde criminaliteit van NHVeilig. Als stagiair krijgt hij de kans om gedurende 4,5 maand ervaringen op te doen middels het uitvoeren van twee opdrachten. Aankomende maanden gaat hij binnen team Cyber aan de slag met het ontwikkelen van een bestuurlijke netwerkkaart en het vertalen van de landelijke handreiking '(voorbereiding op) digitale ontwrichting' naar een regionale versie.
Wat is je functie en wat houdt deze in?
Aankomende maanden is mijn functie als student gepromoveerd tot het zijn van stagiair bij NHVeilig. Binnen NHVeilig ga ik met 2 projecten aan de slag:
- Om meer inzicht te krijgen in de verantwoordelijkheden, rollen en de positie van externe partijen, ontwikkel ik een bestuurlijke netwerkkaart. Hierin worden de functies en taken van instanties zoals de politie, het OM en gemeenten helder weergegeven. Dit maakt de structuur van de samenwerking tijdens een cybercrisis duidelijker, zodat instanties effectiever kunnen handelen. Het doel is om de samenwerking te verbeteren, te versterken en Noord-Holland weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit.
- De landelijke handreiking voor digitale ontwrichting biedt richtlijnen voor crisisbeheersing. Ik vertaal deze naar een regionale versie voor Noord-Holland, zodat deze beter aansluit op lokale behoeften. Door inzicht te geven in rollen en verantwoordelijkheden bij cybercrises, wordt de samenwerking effectiever en structureler ingericht.
Welke werkervaring is jou het meest bijgebleven?
Als student Integrale Veiligheidskunde heb ik al een paar mooie werkervaringen opgedaan die me zijn bijgebleven. Maar eentje is mij het meest waardevol.
In 2024 liep ik stage bij Veiligheidsregio Fryslân, waar ik me bezighield met het zorgrisicoprofiel van de GHOR. Ik organiseerde een bijeenkomst waarin ik samen met experts en relevante actoren verschillende crisistypen besprak en analyseerde. Daarnaast kreeg ik de kans om nieuwe ervaringen op te doen binnen de Veiligheidsregio. Zo liep ik 24 uur mee met de brandweer, speelde ik een rol in diverse oefeningen en waagde ik me – dankzij leuke collega’s – een paar keer aan een ijskoude duik. Kortom, een leerzame en uitdagende periode, waarin ik niet alleen veel heb geleerd, maar ook heb genoten!
Wat hoop je met je werk/opdracht te bereiken?
Mijn doel is om de samenwerking structureler en efficiënter in te richten, waardoor Noord-Holland weerbaarder wordt tegen cybercriminaliteit. Door input en betrokkenheid van verschillende instanties te verzamelen, wil ik ervoor zorgen dat mijn eindproducten praktisch en bruikbaar zijn voor professionals in het werkveld.
Wat is het belangrijkste wat je hebt geleerd op het gebied van cyber?
In mijn ogen is cyber één van de belangrijkste thema’s waar we in Nederland mee aan de slag moeten. Het is een groeiend en steeds gevaarlijker scenario, waarin zowel professionals als burgers nog kunnen leren en ontwikkelen. Zelf ben ik zeker geen expert op dit gebied, maar mijn stage bij NHVeilig biedt mij de kans om waardevolle kennis en inzichten op te doen. Efficiënte samenwerking, leren van elke situatie en sterker worden na elke fout vind ik belangrijk om ons te wapenen tegen degenen die ons willen schaden. Ik zie het als een mooie uitdaging om hieraan bij te dragen en ga mijn uiterste best doen om iets effectiefs en bruikbaars te ontwikkelen. Samen maken we Noord-Holland veilig!