Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Interview met Emmelot van der Borden

Emmelot werkt bij de politie eenheid Noord-Holland als adviseur/projectleider digitale transformatie. De afgelopen maanden stond ze start van de #digiTP. Lees hier wat dit precies inhoudt en hoe de samenwerking met NHVeilig eruit ziet middels onze bekende interviewvragen! Klik op 'lees verder' voor het gehele interview.

Wat houdt je functie precies in en wat betekent dat in de praktijk?
Vorig jaar juni ben ik gestart als adviseur/projectleider digitale transformatie voor de eenheid Noord-Holland. Ik lever actief een bijdrage aan de ontwikkeling binnen dit domein om zo het politiewerk te versterken en door te ontwikkelen. In de praktijk houdt dit in dat ik adviseer en leiding geef aan implementaties en veranderopgaven.

Wat is het ultieme doel binnen je functie? Waar wil je naartoe?
Mijn doel is om voor de nieuwe uitdagingen die in onze samenleving op ons afkomen, nieuwe antwoorden te vinden. Nieuwe technologieën ontwikkelen zich razendsnel. Als organisatie moeten we ons continu aanpassen aan wat zich op dat moment voordoet. De politie wordt geconfronteerd met ander werk en daardoor moeten wij ook anders gaan werken. Hoe zorgen we ervoor dat we voldoende wendbaar zijn? Dat is waar ik mij onder andere mee bezighoud en waar ik energie van krijg. De organisatie in beweging krijgen, is waar ik het voor doe. Dit is een mentale verandering waar ik de collega’s in meeneem. Als wij als politie mee veranderen dan kan de burger ook beter geholpen worden.

Wat was je eerste klus?
#digiTP. Ter plaatse bij digitale criminaliteit. De naam “digitale meldkamer” zorgt voor de nodige verwarring dus die gebruiken we liever niet. Het is een aanpassing van onze werkprocessen die sinds 1 maart van kracht is gegaan. Door namelijk direct ter plaatse te gaan bij deze criminaliteitsvormen, kunnen we de burgers beter helpen door bijvoorbeeld het opnemen van een aangifte. Het verlenen van slachtofferzorg en eventueel helpen met het blokkeren van de bankrekening horen daar ook bij. Wij kunnen meteen sporen veiligstellen waardoor de opsporingskansen omhooggaan. En tenslotte ontwikkelt het digitaal vakmanschap van de collega’s zich verder.

Waar moet prioriteit aan gegeven worden bij de aanpak van cybercrime, wat betreft jou?
Ik ga niet over die prioriteiten. Waar ik wel aan werk is om onze collega’s op een hoger kennisniveau te brengen en hun vaardigheden in de aanpak verder te ontwikkelen. Dat is voor mij een prioriteit waar ik mezelf met volledige toewijding voor inzet.

Er is regelmatig contact met NHVeilig, je sluit bijvoorbeeld ook wel eens aan bij het multicyberoverleg. Wat kun je over deze samenwerking vertellen
Noodzakelijk en onomkeerbaar. Samen komen we verder.

Welke tip(s) heb je voor mensen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van cybercrime?
Denk niet dat het jou nooit zal overkomen. Het is aan de orde van de dag en nuttig om je in te lezen. Bezoek eens websites zoals: https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/online-veiligheid en https://veiliginternetten.nl/.